OP POST!

De Koninklijke Marine in Zeeland tijdens de Koude Oorlog

Natuurlijk wisten de Zeeuwen van de vele bunkers in de Walcherse duinen en aan de Vlissingse boulevard. Daar zaten immers in oorlogstijd de Duitse troepen als deel van de beruchte “Atlantikwall” om een geallieerde landing af te slaan. Na de oorlog bleven diverse locaties verboden gebied en rezen her en der geheimzinnige antenne-installaties op uit de duinen.

Maar dat in de Koude Oorlog (1945-1991) in bunkercomplexen in en rond Vlissingen onder andere een geheim maritiem hoofdkwartier van de NAVO en de Nederlandse marine was gevestigd was eigenlijk alleen ingewijden bekend. En ook zij waren vanwege de geheimhouding lang niet altijd van alles op de hoogte.

Dankzij archiefonderzoek en gesprekken met betrokkenen is nu voor het eerst een omvattend beeld gerecon­strueerd van de inzet van mensen en middelen voor de maritieme verdediging die vanuit Zeeland gecoördineerd werd. Ruim 4.500 marinemensen stonden in de regio stand-by in de Koude Oorlog.

>> Lees verder

VORIGE TENTOONSTELLING:

OPERATION CALENDAR

De tentoonstelling Operation Calendar ging over een grote mijnenveegoperatie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Deze operatie startte begin november 1944, nadat met de Slag om de Schelde het eiland Walcheren was bevrijd.

Deze tentoonstelling was van november 2019 tot december 2020 te zien.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

Wij danken Wim van der Meer van Bouwplaten Uitgeverij Scaldis voor het ter beschikking stellen van de prachtige scheepsmodellen die we tijdens deze tentoonstelling konden tonen:

Het doel van Operation Calendar was om de Westerschelde zoveel mogelijk mijnenvrij te maken en de vaarroute tussen Vlissingen en Antwerpen weer veilig in gebruik te kunnen nemen. Dat was van groot belang voor de verdere oorlogsinspanningen van de geallieerden, de visserij, de handel en opbouw van het land.