De tentoonstelling Operation Calendar was van november 2019 tot december 2020 te zien. Op dit moment wordt de expositieruimte (het voormalige slaapverblijf van de manschappen) gerestaureerd.

Operation Calendar

De tentoonstelling Operation Calendar ging over een grote mijnenveegoperatie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Deze operatie startte begin november 1944, nadat met de Slag om de Schelde het eiland Walcheren was bevrijd.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

Wij danken Wim van der Meer van Bouwplaten Uitgeverij Scaldis voor het ter beschikking stellen van de prachtige scheepsmodellen die we tijdens deze tentoonstelling konden tonen.

Het doel van Operation Calendar was om de Westerschelde zoveel mogelijk mijnenvrij te maken en de vaarroute tussen Vlissingen en Antwerpen weer veilig in gebruik te kunnen nemen. Dat was van groot belang voor de verdere oorlogsinspanningen van de geallieerden, de visserij, de handel en opbouw van het land.

De tentoonstelling laat zien waar mijnenvelden waren neergelegd, welke typen mijnen werden gebruikt en hoe het vegen van mijnen in zijn werk ging. Hoe het verloop van de operatie was, welke strategie werd gevolgd, welke middelen werden gebruikt en wie er bij betrokken waren. Dit alles aan de hand van foto’s, kaarten, toelichtingen, filmbeelden en diverse voorwerpen.