OPENINGSTIJDEN 2024

JONGE MATROZEN WELKOM!

Kinderen van ca. 7-12 kunnen tijdens de rondgang onze gratis speurtocht doen! Voor de kleintjes die nog niet kunnen lezen hebben Marinus en Marina een leuke beeldkwis!

ADRES
De Mercuur ligt in het centrum van Vlissingen, in het Dok van Perry. Het is ongeveer 250 meter lopen van winkelstraat de Walstraat en 25 minuten lopen vanaf het NS-station Vlissingen.


PARKEREN
U kunt op ongeveer 500 meter afstand van het schip parkeren op Parkeerterrein Koningsweg of iets verderop – in parkeergarage Scheldeplein. Kosten zijn in 2024: € 2,= per uur, maximale dagtarief is € 10,=.


TOEGANKELIJKHEID

De Mercuur is gebouwd naar de normen van een marineschip in de jaren ‘50 van de vorige eeuw. Dat betekent steile trappen en hoge drempels. Daarmee is het schip helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

ENTREEPRIJZEN

 • Volwassenen: € 7,=
 • Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 3,=
 • Kinderen 0 t/m 3 jaar: GRATIS.
 • De Museumkaart is bij ons niet geldig.

 • TIP: GEZINSKORTING
  1e kind GRATIS entree aan boord van museumschip Mercuur op vertoon van uw kaartjes van de Westerschelde Ferry van de betreffende dag.
 • U kunt aan boord pinnen of contant betalen.
 • Individuele bezoekers kunnen niet reserveren. U bent altijd welkom tijdens de openingstijden. Gelieve ons hiervoor niet te bellen.

BEZOEKERSVOORWAARDEN

 • Voor elk bezoek gelden de Algemene Voorwaarden Museumschip Mercuur.
 • Hieronder vindt u de belangrijkste:
 • Het bezoek aan de Mercuur geschiedt op eigen risico. De SMEV is niet aansprakelijk voor de gevolgen van onoplettendheid of onvoorzichtigheid.
 • U dient de aanwijzingen van onze vrijwilligers op te volgen.
 • U mag uitsluitend de aangegeven opengestelde ruimtes te betreden
 • U dient trappen en opgangen achterwaarts af te dalen en zich daarbij goed vast te houden.
 • Kinderen moeten altijd door hun ouders/verzorgers begeleid worden.
 • Fotograferen voor niet-commerciële doeleinden is toegestaan.
 • De Mercuur is rookvrij. 

VRAAG & ANTWOORD

WAT VOOR SCHIP IS DE MERCUUR?

Het schip is een voormalige oceaanmijnenveger. Het werd in 1954 in de VS gebouwd en bij de Koninklijke Marine meteen in dienst gesteld als Hr.Ms. Onverschrokken. Later werd het omgebouwd tot torpedowerkschip en kreeg de naam Hr.Ms. Mercuur. Als oudste houten mijnenveger van de marine is het nu een living history museum en ligt in het Dok van Perry, het oudste droogdok (1705) van Nederland. Het schip wordt gerestaureerd door vrijwilligers van de Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen.


HOEVEEL TIJD MOET IK INSCHATTEN VOOR EEN BEZOEK? WAT IS ER TE ZIEN EN TE DOEN?

Plan voor je bezoek 1-1,5 uur als je echt alles goed wil bekijken!

Je stapt aan boord van een authentiek Nederlands marineschip uit de jaren ‘50 * > 20 RUIMTES verspreid over 7 DEKKEN * en KIJK ROND IN de kajuit van de commandant * hutten van de (onder) officieren * kombuis (keuken) * slaapverblijven * commandocentrale * ziekenboeg … en nog veel meer! * SEIN JE NAAM in de radiohut en STA AAN HET ROER op de brug * …. of daal af naar een van de machinekamers en START DE MOTOREN * LEER hoe mijnen geveegd werden en hoe een torpedowerkschip werkt * ONTDEK hoe en waarom het schip helemaal van hout gebouwd werd * …. en VERBAAS JE over de enorme verzameling miniatuurmodellen van marineschepen uit de hele wereld * … ONTDEK hoe Vlissingen er als marinestad vroeger uit zag * >> Ontdek de Mercuur


ZIJN ER KLUISJES AAN BOORD?

In de kassaruimte zijn er 12 grote kluisjes die u met een sleutel kunt afsluiten. U heeft geen munt nodig.


ZIJN ER TOILETTEN AAN BOORD?

Ja, we hebben twee moderne toiletten. (En u kunt ook nog de originele toiletten uit 1954 bekijken!)


KAN IK OOK MET EEN GROEP LANGSKOMEN? OF BIJVOORBEELD EEN VERJAARDAG VIEREN AAN BOORD?

Jazeker! Kijk even op de pagina Arrangementen


WAAR KAN IK MIJN FIETS PARKEREN?

Het schip ligt in het Dok van Perry, aan de kant van de huizen staan fietsenrekken. Direct bij de ingang van het schip kunt u uw fiets eventueel vastzetten aan het hekwerk rondom het Dok van Perry.


REACTIES VAN BEZOEKERS (DANK!)

Heel leuk, er is een speurtocht voor kinderen, of met plaatjes, of met tekst afhankelijk of je kinderen kunnen lezen. Indrukwekkend zo’n groot schip.

Een mooi schip met veel dingen te doen en personeel dat erg veel van het schip weet! Een echte aanrader! Er valt veel te zien en het schip is erg groot! Het was echt leuk!

MERCUUR IN 1 MINUUT