Update 5 juni 2021:

Inmiddels heeft de oefentorpedo een mooie plek gevonden in de expositiewand met uitleg over torpedo’s en het werk van Hr.Ms. Mercuur als torpedowerkschip

Op 25 maart 2021 konden we de Mark 44 torpedo, die ons geschonken is door Museum Militaire Traditie in Driebergen aan boord brengen. Het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp was zo vriendelijk om de torpedo tijdelijk voor ons op te slaan. Dit in afwachting van de benodigde vergunning om hem in een museale omgeving te mogen presenteren. Nu die vergunning binnen is konden we hem komen ophalen en aan boord brengen.

Op de voorgrond de Mark 44, zojuist aangekomen in de torpedowerkplaats.
Op de achtergrond een 1:1 weergave van een Mark 48 torpedo

De Mark 44 werd ontwikkeld in de VS vanaf het begin van de jaren ’50 van de vorige eeuw. Jarenlang was het in veel NAVO-landen de standaard lichtgewicht torpedo tegen onderzeeboten. Eenmaal te water loopt de torpedo 1000 meter uit of maakt een duik en begint vervolgens een spiraalvormig zoekpatroon totdat het een doelwit vindt of zijn batterijvermogen van zes minuten uitgeput is. Het modulaire ontwerp bestaat uit vier hoofddelen. De stompe neus bevat de actieve sonarzoeker met direct daarachter een 34 kilo wegende springlading. Het tweede deel is de besturingsmodule, gevolgd door de accu. Ten slotte is er het voortstuwingsgedeelte met de elektromotor, vier stuurvinnen en twee contra-roterende propellers.

In Nederland werd deze versie ingezet vanuit o.a. marinehelikopters zoals de Westland Wasp en lange afstands maritieme patrouillevliegtuigen. De torpedo was daarom uitgerust met een parachutevertragingssysteem om de impact op het wateroppervlak te verkleinen. Ook dat systeem is binnenkort bij ons aan boord te zien.

TECHNISCHE GEGEVENS

  • Lengte: 2,5 meter
  • Diameter: 32 cm
  • Gewicht:  196 kg
  • Snelheid: 30 knopen (56 km/u)

Klik hier voor meer museumnieuws