De USS Lucid (AM-458 / MSO-458) is de enige andere mijnenveger uit de Aggressive klasse die als museumschip te bezichtigen is. Het schip werd door de Amerikaanse marine aangeschaft voor het vegen van zeemijnen die in diepere wateren. Ze werd kort na de Koreaanse oorlog te water gelaten, nam deel aan vijf missies in de westelijke Stille Oceaan (Westpac) en vier in de Vietnam-oorlog.

De Lucid werd eind 1970 ontmanteld en na slechts 15 jaar dienst in de conservatie geplaatst, omdat de oorlog in Vietnam aan het aflopen was en er geen behoefte meer was aan een grote vloot mijnenvegers.

The U.S. Navy ocean minesweeper USS Lucid (MSO-458) underway in the Pacific Ocean, February 1970.
U.S. Navy – Official U.S. Navy photo USN 1143191 from the U.S. Navy Naval History and Heritage Command

Ze werd gekocht door particulieren en diende tien jaar als woonboot, voordat ze in 1986 weer werd verkocht en als magazijn werd gebruikt door een schroothandelaar op Bradford Island, in de Sacramento-San Joaquin River Delta. In 2005 werd de Lucid overgenomen door een stichting die het wilde redden van de slopershamer. In 2011 werd het schip verplaatst naar het Stockton Maritime Museum om te worden gerestaureerd voor gebruik als museumschip.

DE RESTAURATIE

Meer filmpjes over de USS Lucid vind je in de USS Lucid playlist van hun YouTube kanaal

– Terug naar DE MERCUUR