MUSEUMSCHIP MERCUUR ZOEKT NIEUWE BESTUURSLEDEN

WIE ZIJN WIJ?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is rsz_verhaal01.jpg

Museumschip Mercuur is het jongste museum van Vlissingen. Het schip wordt beheerd en gerestaureerd door vrijwilligers van de non-profit Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen. Het museum wil een laagdrempelige kennismaking zijn met een authentiek marineschip in de sfeer van de jaren ’50, de bouwtijd van het schip. We zetten in op een brede doelgroep, van toeristen tot en met liefhebbers van het maritieme.

Het bezoek aan het schip vormt de kern van de beleving. Er is voor iedereen genoeg te zien aan boord: Dit kan op het herkenbare niveau van het dagelijkse leven en werken aan boord (slapen, eten, ontspannen, wassen en koken). De liefhebber kan zich daarnaast verdiepen in aspecten van de techniek (machinekamers, wapentechniek, scheepsbouw), nautiek (navigatiemiddelen, seinmiddelen, radioverkeer) of de geschiedenis (van het schip, onze ligplaats het Dok van Perry, Vlissingse havens en werven tot 1865). In 2023 verdubbelde het aantal bezoekers en hoorde het opnieuw bij de hoogst gewaardeerde musea van Zeeland. 

DE MERCUUR

De geschiedenis van het schip is zorgvuldig in kaart gebracht en toegankelijk gemaakt in de vorm van een aantrekkelijk vormgegeven boek. Meer info

  • UNIEK De Mercuur is de enige behouden houten oceaanmijnenveger, later omgebouwd tot torpedowerkschip van de Koninklijke Marine.
  • TECHNIEK – Het is representatief voor de scheepstechniek en de sfeer van schepen uit de jaren ’50. Met haar uitgekiende laminaatconstructie is het een voorbeeld van innovatieve houtbouw.
  • HISTORIE – Het schip is een symbool voor de Koude Oorlog en voor de bondgenootschappelijke steun van de Verenigde Staten aan Nederland. Het ligt in het oudste dok van Nederland, het Dok van Perry uit 1705. Het schip maakte als enige oppervlakteschip deel uit van de Onderzeedienst, die met de bouw van de eerste Nederlandse onderzeeboot, (de Luctor et Emergo, overgenomen door de marine als Hr.Ms. O1) in Vlissingen werd opgericht.
  • EERBETOON – Als marineschip vormt de Mercuur tevens een symbolisch eerbetoon aan de grote betekenis van Vlissingen voor de Koninklijke Marine op het gebied scheepsbouw en onderhoud. Denk hierbij aan de werf Koninklijke Maatschappij De Schelde, die tot op de dag van vandaag door Damen Naval wereldwijd succesvol voortgezet wordt.

STICHTING

Als Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen werken we samen met andere musea en (maritieme) initiatieven in Vlissingen en omgeving. We zijn aangesloten bij Erfgoed Zeeland en de Vereniging van Zeeuwse Musea. De Stichting staat geregistreerd als een culturele ANBI. We zijn actief op social media en met onze digitale nieuwsbrief en op onze website www.museumschip-mercuur.nl informeren we over onze activiteiten. Daarnaast zijn we bezig ons educatief programma uit te breiden, mede met het doel jonge mensen te interesseren voor een toekomst op het maritieme vlak. Onze missie is een klein en uniek marinemuseum te zijn met als kern de beleving van een authentiek marineschip. Het persoonlijke contact aan boord staat hoog in het vaandel en wordt door onze bezoekers nadrukkelijk gewaardeerd. Het museum drijft op de inzet van vrijwilligers. Over het algemeen doen zij ofwel restauratie/techniek (technische dienst) of zijn actief als gastheer, bij de kassa en geven rondleidingen (museumdienst).  De Stichting ontvangt geen structurele subsidies maar wordt in materiële zin ondersteund door bedrijven en initiatieven.

WIE ZOEKEN WIJ?

Het bestuur bestaat uit een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en drie algemene leden. De sfeer is informeel met ruimte voor inbreng vanuit ieders deskundigheid. 

Wij zoeken een nieuwe secretaris en penningmeester. Na 11 jaar heeft onze secretaris/penningmeester aangegeven te gaan stoppen. Bij voorkeur zouden wij deze positie door twee nieuwe mensen vervullen. De secretaris kan rekenen op actieve ondersteuning door andere bestuursleden, denk aan het schrijven van teksten, notulen en verslagen. De secretaris verzorgt de algemene correspondentie, houdt zich bezig met vergunningen en regelgeving en verwerkt de aanvragen van bezoekersgroepen. De penningmeester verricht de gebruikelijke taken en wordt bijgestaan door een accountantsbureau.

In verband met de verhuizing van onze huidige voorzitter zoeken we ook een nieuwe voorzitter. Onze ideale voorzitter heeft hart voor de mensen, gaat voor de missie van onze stichting en kenmerkt zich door goed te communiceren, verbinden, oplossingsgericht denken en initiatief nemen. Een maritieme of technische achtergrond is een pré, maar staat niet voorop. 

CONTACT

Wil je nog meer weten of heb je concrete belangstelling? Neem even contact op met Edwin Janse, tijdens kantooruren op 06 424 967 56 of via secretariaat.smev@gmail.com

WORD JIJ ONS NIEUWE BESTUURSLID?