De uitvinding van de torpedo was een factor van betekenis in de maritieme oorlogsvoering, vergelijkbaar met de introductie van de drones nu. Museumschip Mercuur viert met de tentoonstelling De Torpedo Factor maar liefst drie jubilea. 

Waar nu torpedowerkschip ex Hr.Ms. Mercuur ligt – in het Vlissingse Dok van Perry – lag 120 jaar geleden een gloednieuwe onderzeeër. Het scheepje droeg de naam “Luctor et Emergo” en was op eigen initiatief gebouwd door de Koninklijke Maatschappij De Schelde. Na de indienstneming door de Koninklijke Marine werd de Onderzeedienst opgericht. De torpedo’s waren er al eerder want de Marine Torpedodienst bestaat 150 jaar, de Koninklijke Maatschappij De Schelde – inmiddels overgegaan in Damen Naval – eveneens 150 jaar en de Onderzeedienst wordt 120 jaar. 



De bezoeker ontdekt aan de hand van bijzondere objecten, foto’s en beschrijvingen de ontwikkeling van torpedo’s en hun gebruik in al die jaren. Was de eerste torpedo nog een log en wispelturig wapen – inmiddels is het met de vooruitgang in de techniek uitgegroeid tot een hightech wapen met ongekende mogelijkheden.
 
Wij danken de Traditiekamer Onderzeedienst te Den Helder, die ons in dit kader diverse interessante objecten in bruikleen heeft gegeven.

VORIGE TENTOONSTELLINGEN:

OP POST!

De Koninklijke Marine in Zeeland tijdens de Koude Oorlog

Natuurlijk wisten de Zeeuwen van de vele bunkers in de Walcherse duinen en aan de Vlissingse boulevard. Daar zaten immers in oorlogstijd de Duitse troepen als deel van de beruchte “Atlantikwall” om een geallieerde landing af te slaan. Na de oorlog bleven diverse locaties verboden gebied en rezen her en der geheimzinnige antenne-installaties op uit de duinen.

Maar dat in de Koude Oorlog (1945-1991) in bunkercomplexen in en rond Vlissingen onder andere een geheim maritiem hoofdkwartier van de NAVO en de Nederlandse marine was gevestigd was eigenlijk alleen ingewijden bekend. En ook zij waren vanwege de geheimhouding lang niet altijd van alles op de hoogte.

Dankzij archiefonderzoek en gesprekken met betrokkenen is nu voor het eerst een omvattend beeld gerecon­strueerd van de inzet van mensen en middelen voor de maritieme verdediging die vanuit Zeeland gecoördineerd werd. Ruim 4.500 marinemensen stonden in de regio stand-by in de Koude Oorlog.

>> Lees verder

OPERATION CALENDAR

De tentoonstelling Operation Calendar ging over een grote mijnenveegoperatie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Deze operatie startte begin november 1944, nadat met de Slag om de Schelde het eiland Walcheren was bevrijd.

Deze tentoonstelling was van november 2019 tot december 2020 te zien.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

Wij danken Wim van der Meer van Bouwplaten Uitgeverij Scaldis voor het ter beschikking stellen van de prachtige scheepsmodellen die we tijdens deze tentoonstelling konden tonen:

Het doel van Operation Calendar was om de Westerschelde zoveel mogelijk mijnenvrij te maken en de vaarroute tussen Vlissingen en Antwerpen weer veilig in gebruik te kunnen nemen. Dat was van groot belang voor de verdere oorlogsinspanningen van de geallieerden, de visserij, de handel en opbouw van het land.