Sinds het vertrek van scheepswerf De Schelde uit de binnenstad krijgt onze omgeving als Scheldekwartier een nieuwe toekomst en wordt het ook gedeeltelijk als nieuwe woonwijk bebouwd. Daarbij blijft het maritiem-industriële erfgoed karakter behouden.

De Mercuur in het Dok van Perry. Het glazen gebouwtje helemaal rechtsboven is het pomphuis van het dok.

EVENEMENTEN

Het Scheldekwartier is steeds vaker ook een plek voor evenementen. Links een indruk van festival Onderstroom, een festival vol straattheater en muziek op diverse locaties. © Foto: M. van Broek Wimmenhove

© Foto Kloeg collection

Onder andere de voormalige Timmerfabriek (nu een luxe hotel), de Machinefabriek en de Zware Plaatwerkerij , de Scheldekraan en het monument Mannen tussen Staal getuigen van het rijke verleden van de werf.

Voormalige hoofdkantoor van “de Schelde”

De Mercuur ligt aan de Houtkade en daarmee op het voormalig terrein van scheepswerf “Koninklijke Maatschappij De Schelde”, waar tientallen schepen voor de Koninklijke Marine werden gebouwd. Deze werf is inmiddels uit de binnenstad weg . Het hoofdkantoor van Damen Schelde Naval Shipbuilding is nog steeds het statige voormalige hoofdkantoor van de Schelde uit 1913.

Hotelboot Koningin Emma

In mei 2022 opende Hotelboot Koningin Emma, dat aan de Houtkade afgemeerd is. Het motorschip stamt uit 1933 en werd omgebouwd tot een luxe hotelboot met 10 kamers. Het schip voer vroeger voor de Provinciale Stoombootdienst (PSD) o.a. op de Oosterschelde. Meer info op psdnet.nl

© Foto Kloeg Collection

Tot 6 december 2019 lag museumschip Mercuur aan de Houtkade. Hier gezien vanuit de Dokhaven (Peperdijkzijde). De Dokbrug was nog in aanbouw en de blauwe kraan stond er nog. Op de achtergrond Amels, bouwer van luxe jachten. Het jacht geheel rechts in beeld is onze Mercuur!
MEER VLISSINGEN MARITIEM

Terug naar de hoofdpagina Vlissingen Maritiem