Sinds het vertrek van scheepswerf De Schelde uit de binnenstad krijgt onze omgeving als Scheldekwartier een nieuwe toekomst en wordt het ook gedeeltelijk als nieuwe woonwijk bebouwd. Daarbij blijft het maritiem-industriële erfgoed karakter behouden.

Zicht vanaf de Mercuur op de Kop van het Dok, de plek waar ooit de hellingen van de scheepswerf De Schelde lagen. Het glazen gebouwtje links bij de ingang van het Dok van Perry is het pomphuis van het dok.

Onder andere de voormalige Timmerfabriek, de Machinefabriek en de Zware Plaatwerkerij , de Scheldekraan en het monument Mannen tussen Staal getuigen van het rijke verleden van de werf.

De verbouwing van de voormalige Timmerfabriek tot hotel is gestart eind 2020
Voormalige hoofdkantoor van “de Schelde”

De Mercuur ligt aan de Houtkade en daarmee op het voormalig terrein van scheepswerf “Koninklijke Maatschappij De Schelde”, waar tientallen schepen voor de Koninklijke Marine werden gebouwd. Deze werf is inmiddels uit de binnenstad weg . Het hoofdkantoor van Damen Schelde Naval Shipbuilding is nog steeds het statige voormalige hoofdkantoor van de Schelde uit 1913.

Nieuwe dokbrug

Eind 2020 startte de gemeente met de bouw van de nieuwe brug over de Dokhaven in het Scheldekwartier, die de toegang tot de wijk en de binnenstad gaat verbeteren.

De Mercuur gezien vanaf de Koningsbrug met op de voorgrond de nieuwe Dokbrug in aanbouw.
Museumschip Mercuur gezien vanuit de Dokhaven (Peperdijkzijde). Op de achtergrond Amels, bouwer van luxe jachten. Het jacht geheel rechts in beeld is onze Mercuur!
MEER VLISSINGEN MARITIEM

Terug naar de hoofdpagina Vlissingen Maritiem en bekijk ook eens onze actuele Nieuwsupdates Vlissingen maritiem.