Rob heeft zijn dienstplicht vervuld bij de marine en in 1974-1975 op de Mercuur gevaren.

Tijdens de finale van het WK voetbal in 1974, lagen wij met het schip in Haugesund in Noorwegen. Daar kregen we bezoek van de lokale krant met het verzoek of ze een reportage mochten maken met betrekking tot de finale.

De volgende dag kregen we een stapel kranten met daarin de reportage en de onderstaande foto’s.

Verder weet ik nog dat, toen we terugkwamen in Gibraltar na een weekendje Tanger (15-16 november 1974), er een brand uitbrak in de machinekamer. Deze was door de lokale brandweer snel onder controle. We hebben daarna keihard moeten werken (o.a. alle aangetaste rubberdelen vervangen) om toch op tijd te kunnen vertrekken richting Holland, zodat we nog voor 5 december thuis zouden zijn. Dit is uiteindelijk gelukt en de eerste uren van onze terugreis werden we ter ondersteuning nog geëscorteerd door een van de onderzeeërs. Nadat er was vastgesteld dat alles weer normaal functioneerde, hebben we de rest van de reis zelfstandig volbracht.

Na de reis naar Gibraltar ging het schip in onderhoud. Er werd o.a. een mijnenveegdiesel verwijderd, om ruimte te maken voor een extra brandstoftank. Dit onder andere vanwege een geplande reis naar de Bahama’s. Op 2 maart 1975 ben ik afgezwaaid, zodat ik die reis niet meer heb meegemaakt.

In 2012 is er in Scheveningen nog een reünie geweest voor alle oud opvarenden, dit was ontzettend leuk.

Meer herinneringen van oud-opvarenden lezen?

Kijk op > Oud-opvarenden