Na de Tweede Wereldoorlog is in de Nederlandse marine – naar Brits voorbeeld – een heraldische traditie van embleemschilden voor elk schip, elke dienst en vrijwel elk onderdeel van de organisatie ingevoerd. Hiervoor wordt grondig onderzoek gedaan. Achter elk onderdeel van de afbeelding op het wapenschild zit een symboliek. Meer informatie hierover vind je op deze pagina van De Bakstafel

EMBLEEM VAN Hr.Ms. ONVERSCHROKKEN – 1954-1973

Het embleem verbeeldt de griffioen, een mythologisch dier dat het verstand van de adelaar paarde aan de kracht van de leeuw. De griffioen symboliseert van oudsher een uitgestrekte heerschappij, scherpzinnigheid en overleg met omzichtigheid en doorzicht.

EMBLEEM VAN Hr.Ms. MERCUUR – 1973-1987

Het is al meer dan 100 jaar een traditie binnen de Nederlandse marine dat elk torpedowerkschip de naam Mercuur draagt.

Heraldische beschrijving

In sinopel een paalsgewijs geplaatste torpedo van zilver, aan de onderzijde omstrengeld door 2 slangen van hetzelfde en halverwege de hoogte lopend over een vlucht van goud. Als embleemspreuk ‘ab ortu ad occasum sous’ (van zonsopkomst tot zonsondergang) in Latijnse letters van zilver op een lint van sinopel.

Symbolische betekenis

De torpedo met slangen en vlucht lijken op de staf van de Romeinse god Mercurius, die twisten be­slechtte, en verwijzen naar de torpedo als laatste wapen in een duel. Zij wordt omstrengeld door slangen, die de agressiviteit van de torpedodragers symboliseren. Omdat het inschieten van torpedo’s vanaf de Mercuur alleen bij daglicht kan geschieden, verwijst de spreuk naar deze beperkte tijd.

Bron: www.defensie.nl

– Terug naar DE MERCUUR