ZOMERSEIZOEN: MEER DAN 1000 BEZOEKERS!


Het zomerseizoen 2021 was voor museumschip Mercuur – mede met dank aan het matige weer – een groot succes. Met de verruimde openingstijden van 4 dagen per week konden onze gidsen het nauwelijks aan. De rondleidingen worden enorm gewaardeerd, zoals uit de vele enthousiaste reacties in het gastenboek aan boord en op Google recensies te lezen valt. Daarom waren we extra blij met de hulp van onze jongste vrijwilliger Jonathan. Bezoekers te woord staan, de kassa en de pinautomaat bedienen, de speurtocht uitleggen, het gaat hem allemaal prima af! Alsof hij al jaren bij ons werkt. Ook heeft hij al zijn eerste rondleiding gegeven.

Voor kinderen was er voor het eerst de speurtocht met onze matrozen Marinus en Marina, zowel in het Nederlands als in het Duits, zodat ook zij bij de rondleiding van alles ontdekken en kunnen doen.

HOU JE VAN SCHILDEREN?

Een schip betekent schilderen. En dat is nooit klaar. De bakboordzijde was na drie jaar volle Zeeuwse zon flink aangetast en kreeg daarom vanaf juni een flinke opknapbeurt.

“Tussendoor” ging het klein en groot onderhoud verder en is er door de vrijwilligers veel werk verzet. Zo gaven Herman en Johan bijvoorbeeld de winch aan stuurboordzijde een flinke opknapbeurt.

Schuren, ontvetten
… en stralen maar!
Finishing touch: nieuwe metalen afdichtingen maken voor de vreemde gaten die we aantroffen.
En ook dit luik kan er weer even tegenaan.

MERCUUR DECOR VOOR FESTIVAL ONDERSTROOM

Van 9 tot 11 juli vond het spectaculaire Festival Onderstroom plaats – drie dagen spectaculair straattheater en live muziek, dit maal zich allemaal afspelend pal voor onze boeg, in het Scheldekwartier. Ook de Mercuur speelde een rol. Klik op de foto voor een fraaie aftermovie, gemaakt door de Cultuurwerf.

OPERATIE ANKERWAGEN

In een vorig museumleven kreeg de Mercuur van de Genie Duikers een mijn inclusief een bijbehorende ankerwagen geschonken. Deze is voorzien van kleine wieltjes zodat de mijn gelegd kon worden door de ankerwagen over een rail te laten rijden en overboord te laten vallen. De ankerwagen zinkt naar de bodem, de kabel spant zich op de ingestelde hoogte en de mijn kon vervolgens onder de wateroppervlakte op een slachtoffer wachten. Helaas was van de ankerwagen na al die jaren in de open lucht – zie foto – inmiddels weinig meer over dan een zielige hoop roest. Dit was geen kwestie meer van een nieuw plaatje ergens op lassen. De bijbehorende kabeltrommel was nog intact, net als de steunen waar de mijn op rustte. Onze vrijwilliger Leen Louerse is de man aan boord met de gouden handjes voor metaalbewerking. Hij reconstrueerde de ankerwagen van top tot teen, waarbij hij delen die nog goed waren opnieuw wist te gebruiken. De ankerwagen is nu weer van een passende zwarte laag verf voorzien en pronkt als nieuw in onze collectie.

MERCUUR KRIJGT GEZELSCHAP: STADSHAVEN SCHELDEKWARTIER

Begin augustus werd in de Dokhaven de Stadshaven Scheldekwartier geopend. Al snel kwamen de eerste passanten en daarmee weer meer levendigheid in het Scheldekwartier. Ter begroeting wappert ook op de Mercuur regelmatig de vlag van de VVWS, de Vereniging voor Watertoerisme Schelde, die we van harte succes toewensen met de exploitatie van de mooie jachthaven!

Situatieschets © VVW Schelde

HOUTTRANSPLANTATIE MAST

18 meter hoog is onze mast. Een flinke boom, waarschijnlijk stammend ergens uit de bossen van Wisconsin begin jaren ’50. Aan de achterzijde bleek helaas een flink stuk rot te zijn. Onze vrijwilliger Hans heeft de slechte delen eruit gehakt en vakkundig gevuld met nieuw hout en speciale materialen waardoor de mast er weer jaren tegenaan kan!

MEER WETEN?

Klik hier voor meer museumnieuws