
“Vlissingen is een maritieme stad in hart en nieren. En de komst van de Mercuur maakt Vlissingen weer een stukje maritiemer. Wij heten de Mercuur dan ook van harte welkom in onze gemeente.” Zo klonken in september 2017 de warme begroetingswoorden van burgemeester Bas van den Tillaar bij de officiële overdracht van de voormalige Hr.Ms.Mercuur aan onze Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen.
Die woorden vormden misschien wel een extra aansporing om de plannen waar te maken. We stonden klaar om de handen uit de mouwen te steken en de Mercuur een nieuwe toekomst te geven. Als marineschip, als museum, en als aansprekend voorbeeld van maritiem erfgoed in Vlissingen waar iedereen trots op kan zijn.

Toen: ‘Geen hand voor ogen …’
“Misschien moeten we de bezoekers allemaal een zaklampje geven”, grapte onze voorzitter Niek Peters bij de overdracht in 2017. Bij de start was er op het schip geen stroom, geen water, niks! Begrijpelijk, want nadat na afloop van het bestaan als museumschip in Scheveningen de inventaris uit het schip was gehaald, moest er ook nog een asbestsanering
uitgevoerd worden, die ook sloopschade met zich mee bracht. Maanden later kregen we letterlijk een leeg schip in handen.Ondertussen hadden we flink gebrainstormd over het herstel en de herinrichting als museum. Veel knopen moesten doorgehakt worden. Wat breng je terug in historische staat? Hoe wordt het schip een aantrekkelijk museum voor jong en oud, voor toerist en liefhebber? Welke praktische voorzieningen moeten we als eerste regelen? Wat moeten we doen aan verhuurmogelijkheden, zodat er geld binnen komt? Hoe gaan we sponsoren binnenhalen? Wat kan, wat kan (nog) niet – en wat zal misschien wel een toekomstdroom blijven? Met hulp van heel velen zijn we aan de slag gegaan.

Bedrijven en vrijwilligers
En het ging in rap tempo! Diverse bedrijven verzorgden een nieuwe walaansluiting, het nieuwe stroomnet aan boord, drinkwater, internet en beveiliging. Maar zonder onze onmisbare en ervaren vrijwilligersgroep had de Mercuur er nog niet half zo goed uitgezien. Van schuren tot schilderen, van lassen tot timmeren, van schoonmaken tot museaal herinrichten: er is ongelofelijk veel werk verzet. Stuk voor stuk werden de ruimtes aangepakt en opnieuw ingericht. Zo moesten er bijvoorbeeld vanzelfsprekend ook moderne toiletten aan boord komen, want nostalgie kent ook zijn grenzen. Letterlijk een hoogtepunt was de reparatie van de ra, op 14 meter boven de zeespiegel. Vanaf steigers werd daar een heuse houttransplantatie uitgevoerd, waarbij het verrotte deel werd vervangen door een nieuw stuk Oregon Pine.
Sindsdien verkeert de ra weer in blakende gezondheid. Op de achtergrond werd ondertussen hard gewerkt aan het regelen van vergunningen, verzekeringen, brandveiligheid, veiligheidsprotocollen en natuurlijk talloze financiële zaken. En niet te vergeten: telkens weer aandacht bij pers en publiek oproepen via website en social media.

Welkom aan boord!
Konden we in het begin af en toe open voor bezoekers, sinds het zomerseizoen 2019 konden we 3 dagen per week open zijn. Scholen, zeeverkenners en diverse BV-ers (Belangrijke Vlissingers) kwamen aan boord. Aangetrokken door onze kleurige vlaggen in de mast en de grote vlag van Vlissingen op de bak ontdekken ook veel toeristen de Mercuur.
Ze vinden het bijzonder om aan boord van een echt marineschip uit de jaren ‘50 te stappen en zijn vaak heel geïnteresseerd. “Kan het schip nog varen?”, “Is het echt helemaal van hout?”, “Waar is dit voor?”, “Waar slaapt de kapitein?”. Ook bedrijven en organisaties ontdekten de Mercuur. We merken hoe leuk het is om het verhaal van de Mercuur door te geven en ontdekken ook wat bezoekers willen en wat zij interessant of minder interessant vinden.
Het verhaal van de Mercuur
Een van de doelstellingen van onze stichting is de kennis van onze maritieme geschiedenis te behouden en te vergroten. Het schip zelf en de ligging in het historische Scheldekwartier vormen onze permanente tentoonstelling. We tonen het dagelijkse leven aan boord van het voormalige marineschip Hr.Ms. Mercuur. Daarvoor kregen we van alle kanten hulp in de vorm van objecten en collecties die ons geschonken of in bruikleen gegeven werden. Daarnaast ging in het najaar van 2019 de eerste thematentoonstelling van start, over Operation Calendar. Deze omvangrijke geallieerde mijnenveegoperatie moest in 1944 de Westerschelde in korte tijd mijnenvrij maken. Een misschien niet zo bekende, maar strategisch belangrijke operatie in de eindfase van de Tweede Wereldoorlog.

Het jaar 2020…
Het jaar 2020 betekende voor iedereen een bijzonder en zwaar jaar. Door de beperkingen en gevaren van het Corona-virus konden we slechts beperkt open zijn voor publiek. Ook het werk aan boord moest met grote omzichtigheid plaatsvinden
en liep soms vertraging op. Toch is ook dat jaar weer veel werk aan boord verzet. En bezoekers kunnen nu ook digitaal een rondgang door het museumschip doen op de vernieuwde website. Daar vinden bezoekers ook veel over de historie van het schip en de bemanning, maar ook over Vlissingen maritiem en het Scheldekwartier. Kortom: aan boord van de Mercuur is steeds iets nieuws te zien en te beleven!